PRESIDEN MFL MAHU SEMUA PASUKAN BERSEDIA DENGAN PELAKSANAAN ECP MUSIM DEPAN

October 23, 2019Presiden Malaysian Football League (MFL), Datuk Haji Hamidin Mohd Amin mengingatkan pasukan-pasukan Liga Malaysia agar mengkaji struktur kewangan mereka sendiri terlebih dahulu sebelum berhasrat untuk menandatangani kontrak pemain baharu selaras pelaksanaan Economic Control Programme (ECP).

Bermula musim depan, MFL akan memperkenalkan ECP yang dilihat bakal menjadi formula terbaik buat pasukan Liga Malaysia dalam usaha menangani masalah bebanan hutang khususnya tunggakan pembayaran gaji pemain, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) dan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

ECP yang sebelum ini telah dipratikkan di LaLiga Sepanyol mampu mendidik pasukan-pasukan Liga Malaysia berbelanja lebih berhemah di mana ia bakal diperkenalkan secara berperingkat sebelum pelaksanaan menyeluruh dan lebih ketat pada musim 2021.

Justeru Datuk Haji Hamidin menasihatkan agar setiap pasukan bersedia dengan pelaksanaan ECP di mana semua pasukan akan diberikan penerangan oleh wakil perunding ECP, PricewaterhouseCoopers Risk Services Sdn. Bhd, LaLiga dan MFL dalam satu taklimat pada pertengahan November ini.

“Saya berharap agar semua pasukan bersedia dengan pelaksanaan ECP kerana saya percaya ini adalah antara langkah terbaik dalam menjaga kepentingan semua pasukan dan Liga Malaysia.

“Kita serius dalam membantu pasukan menguruskan kewangan dengan lebih baik supaya masalah hutang yang sebelum ini membelenggu kebanyakan pasukan dapat diatasi bersama.

“Jadi saya mengingatkan kepada semua pasukan supaya meneliti terlebih dahulu struktur kewangan pasukan sebelum menandatangani kontrak dengan mana-mana pemain dalam perancangan membentuk pasukan bagi musim depan.

“Ini kerana kontrak-kontrak yang ditandatangani hari ini bakal membawa kesan kepada pasukan dalam mematuhi ECP pada tahun-tahun akan datang. Jadi saya menasihatkan semua pasukan untuk berhubung dengan MFL jika ada sebarang pertanyaan mengenai ECP selain taklimat yang akan diberikan nanti.

“MFL akan bertegas dalam perlaksanaan ini yang sudah dirancang sejak sekian lama untuk dijadikan asas kepada kestabilan masa depan bola sepak Malaysia seiring dengan perlaksanaan program Next50 MFL,” katanya.

Walaupun menggunakan konsep ECP oleh LaLiga, MFL bagaimanapun turut mengambil kira pandangan dan maklum balas daripada rakan kongsi MFL bagi memastikan ia sesuai dipraktikkan dalam Liga Malaysia.

Sebahagian daripada pasukan iaitu Negeri Sembilan, Pahang, Kelantan, Petaling Jaya City FC (PJ City FC) dan Johor Darul Ta’zim (JDT) telah bertemu dengan MFL bagi memberikan pandangan dan maklumbalas berkenaan dengan ECP.

Untuk rekod ECP ini telah digunapakai oleh LaLiga dan di awal pelaksanaannya pada 2012, LaLiga sendiri berdepan masalah hutang keseluruhan melebihi €600 juta (RM2.8 billion) termasuk €90 juta (RM422.87 juta) bagi tunggakan gaji pemain.

Dengan pelaksanaan ECP itu, LaLiga telah berjaya menghapuskan bebanan hutang pasukan-pasukan bertanding sebanyak €90 juta (RM422.87 juta) pada 2012 menjadi sifar pada 2017 sekali gus berjaya menyelesaikan masalah kemelut gaji di antara pasukan dan pemain dalam tempoh lima tahun.

Jika sebelum itu beberapa pasukan daripada 42 kelab LaLiga berdepan status bankrap tetapi dengan implikasi peraturan kawalan ekonomi menyaksikan mereka berjaya menyelesaikan hutang dan berbelanja mengikut kewangan mereka.