MFL MENGELUARKAN KALENDAR LIGA MALAYSIA BAGI TAHUN 2019 & 2020

December 22, 2018Malaysian Football League (MFL) hari ini telah mengeluarkan Kalendar Pertandingan Liga Malaysia bagi tahun 2019 dan 2020. Berbeza dari tahun lepas di mana kalendar pertandingan hanya dikeluarkan bagi tempoh satu tahun sahaja.

Pengedaran kalendar untuk dua tahun adalah pertama kali dalam sejarah pertandingan Liga Malaysia. MFL mengambil langkah pembaharuan ini selepas mengambil kira maklumbalas dari pihak penyokong. Tindakan ini dibuat bagi memudahkan perancangan dan persediaan awal oleh pasukan-pasukan yang bertanding dalam Liga Malaysia untuk jangka masa panjang.

Selain dari persediaan bagi perlawanan-perlawanan Liga Malaysia, pengedaran kalendar awal ini dapat membantu pasukan untuk membuat persediaan dalam menyediakan dokumen-dokumen pendaftaran, perancangan penggunaan stadium, persediaan bagi jendela perpindahan pemain, aktiviti komersial dan promosi pasukan.

Pembaharuan yang dibuat oleh MFL bagi perjalanan Liga Malaysia 2019 di mana kebanyakkan perlawanan akan bermain pada hujung minggu bagi memudahkan penyokong untuk hadir ke stadium, perkara ini terhasil setelah beberapa sesi perbincangan yang dibuat oleh MFL bersama penyokong. Selain itu, perlawanan akhir Piala FA akan bermain selepas tamat Liga dan sebelum unifi Piala Malaysia bermula. Kalendar ini juga telah dimuktamadkan dalam perbincangan bersama pengurusan pasukan kebangsaan, dan masa mencukupi bagi mereka untuk membuat panggilan latihan semasa ‘FIFA days.’

""""

Pada penghujung tahun 2019, MFL akan mengedarkan kalendar bagi tahun 2021 supaya pasukan dapat membuat perancangan bagi setiap dua tahun akan datang. Pengedaran kalendar bagi jangka masa panjang ini dapat memudahkan kepada penaja dan juga bakal penaja yang berpotensi tinggi untuk merancang lebih awal sekali gus meningkatkan nilai bagi kesemua pertandingan.

Jadual perlawanan akan dikeluarkan dalam tempoh satu (1) bulan sebelum tarikh mula sepak mula liga. Perancangan jadual adalah sangat mencabar kerana terikat dengan pengesahan pendaftaran pasukan serta pengesahan venue bagi setiap pasukan. MFL akan memastikan untuk mengeluarkan jadual pada masa akan datang dengan lebih awal bagi memudahkan perancangan oleh semua pihak.

Anda boleh muat turun kalendar pertandingan Liga Malaysia untuk tahun 2019 dan 2020 dengan klik pada pautan di tahun tersebut.