LEMBAGA PENGARAH MALAYSIAN FOOTBALL LEAGUE (MFL) MEMUTUSKAN HANYA SATU PASUKAN DIGUGURKAN DARI 100PLUS LIGA PREMIER MALAYSIA 2018

July 9, 2018Pengguguran Kuantan FA dalam saingan 100PLUS Liga Premier Malaysia 2018 pada 20 April 2018 menyaksikan 100PLUS Liga Premier Malaysia 2018 kini hanya berbaki sebelas pasukan daripada dua belas pasukan yang kebiasaannya bertanding.

Justeru itu, Lembaga Pengarah MFL telah berbincang pada 27 Jun 2018 berkenaan hal ini dan telah membuat keputusan untuk hanya menurunkan satu pasukan selepas tamat 100PLUS Liga Premier musim ini. Keputusan ini dipersetujui selepas mengambil kira faktor bagi menjamin konsistensi bilangan pasukan yang dipromosi dan diturunkan sepertimana dilakukan sebelum ini serta bagi memelihara tahap daya saing yang lebih kompetitif bagi 100PLUS Liga Premier Malaysia.

Selain daripada itu, keputusan ini juga adalah yang terbaik dalam mengelakkan penurunan kualiti sedia ada dalam 100PLUS Liga Premier Malaysia andai jumlah pasukan yang dipromosi ke 100PLUS Liga Premier Malaysia tidak diselaraskan.

Hasil keputusan ini bermaksud pasukan kesebelas di kedudukan terakhir dalam 100PLUS Liga Premier akan diturunkan bersama Kuantan FA yang merangkumi dua pasukan yang digugurkan penghujung musim ini.

Keputusan menggugurkan dua pasukan daripada 100PLUS Liga Premier 2018 (Kuantan FA dan pasukan tercorot) bermakna slot promosi pasukan daripada Piala FAM ke Liga Premier musim hadapan akan kekal sama seperti yang telah ditetapkan dengan dua pasukan di kedudukan pertama dan kedua Piala FAM bakal dipromosikan ke Liga Premier Malaysia bagi musim depan.

Pihak MFL akan sentiasa memantau serta mengambil berat akan isu-isu sebegini dalam misi mengubah serta memantapkan lagi struktur Liga Malaysia agar integriti liga terjamin dan berada di landasan tepat.