KELEBIHAN MILIK NEGERI SEMBILAN FC

September 11, 2021Penentuan kejuaraan Liga Premier akan ditentukan pada perlawanan terakhir selepas Negeri Sembilan FC berjaya merampas kembali kedudukan pendahulu daripada Sarawak United FC, hasil kemenangan tipis 1-0 di Stadium Bolasepak Kuala Lumpur, Cheras.

Penyerang import Negeri Sembilan, Francis Kone yang sebelum itu terlepas peluang keemasan untuk menjaringkan gol menerusi sepakan penalti pada minit-70, muncul wira pasukan dengan gol kemenangan pada minit-90+2.

Tiga mata berharga yang diraih di Cheras meletakkan pengendali Negeri Sembilan FC, K. Devan mula optimis peluang mereka untuk merangkul kejuaraan buat Negeri Sembilan semakin cerah dengan aksi terakhir pada 21 September menentang PDRM FC bakal berlangsung di laman sendiri.

“Sememangnya persembahan yang baik buat Negeri Sembilan kerana fokus serta konsentrasi mereka begitu baik pada situasi bertahan terutama di separuh masa pertama apabila Sarawak lebih banyak menguasai permainan.

“Separuh masa kedua, saya membuat pertukaran beberapa pemain bagi menguatkan bahagian tengah kerana nampak ada masalah untuk merangka pergerakan dan akhirnya kami mendapat sepakan penalti selepas melakukan serangan.

“Biarpun tidak menjaringkan gol (sepakan penalti) namun akhirnya kami dapat mendapatkan jaringan pada minit terakhir permainan, saya mahu berikan pujian kepada semua pemain kerana mampu tonjolkan prestasi yang baik terutama berdepan dengan pemain-pemain berpengalaman Sarawak United.

“Perlawanan terakhir di Paroi dengan PDRM, saya yakin dengan prestasi pasukan sejak kebelakangan ini, apabila kami menang di tempat sendiri dan lawan seperti ke atas Kuching City FC tempoh hari, kami berpeluang meraih kejuaraan Liga Premier,” katanya.

Perlawanan itu juga turut menyaksikan dua kad merah dilayangkan oleh pengadil perlawanan, Mohd. Kamil Zakaria Ismail ke atas Sharbinee Allawee dan Francis Kone di separuh masa kedua.

Sementara itu, penyerang Negeri Sembilan, Zaquan Adha Abd. Radzak, menyifatkan kemenangan itu sebagai bukti semangat perjuangan yang dipamerkan rakan sepasukan yang mampu bangkit dalam dua perlawanan terakhir sejak tewas kepada Kelantan FC.

“Kemenangan amat bermakna kerana selepas kalah dengan Kelantan, kami telah berjanji akan berjuang habis-habisan sehingga ke penghabisan biarpun sasaran utama pasukan untuk layak ke Liga Super telah tercapai.

“Saya harus berterima kasih kepada rakan-rakan kerana berjuang hingga minit terahir walaupun tahap kami mungkin begitu berbeza dengan Sarawak United yang rata-rata pemainnya mempunyai kualiti Liga Super.

“Apabila pulang ke Negeri Sembilan, saya memang berjanji pada diri sendiri yang saya balik bukan sekadar untuk habiskan karier tetapi mahu berbakti kepada Negeri Sembilan kerana di sinilah saya mula bertapak bermain dalam bola sepak, jika rezeki kita juara, ini adalah kerjasama rakan-rakan dan pengurusan,” katanya.

Bagi ketua jurulatih Sarawak United, E. Elavarasan, beliau terpaksa menerima hakikat dengan keputusan pada perlawanan itu tetapi masih optimis peluang untuk meraih kejuaraan masih terbuka.

“Bola itu bulat, apa-apa boleh terjadi dan selepas habis semua perlawanan, baru kami akan tahu apa yang akan terjadi memandangkan Negeri Sembilan akan berjumpa dengan PDRM.

“PDRM juga mahu layak ke Piala Malaysia serta berada dalam kedudukan lebih baik, sementara penyerang Negeri Sembilan (Francis Kone) juga digantung, jadi kita tidak tahu apa yang akan terjadi.

“Kami pula akan berdepan Johor Darul Ta’zim II (JDT II), satu lawan yang cukup baik biarpun mereka ialah pasukan reserve tetapi selalu berlaku penukaran pemain dengan pasukan utama, jadi mereka pasti akan hadirkan tentangan sengit kepada kami pada perlawanan terakhir,” katanya.

Selain Negeri Sembilan dan Sarawak United, Terengganu FC II juga masih punyai peluang untuk meraih kejuaraan Liga Premier apabila menang besar 4-1 ke atas Selangor FC 2 di Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ).

Meraih 32 mata, Terengganu FC II perlu menang pada baki dua perlawanan yang tinggal selain mengharapkan Negeri Sembilan dan Sarawak United tewas pada perlawanan terakhir.